Постійне посилання: https://www.rvnews.rv.ua/post/view/1528706593-na-rivnenschini-zrostae-rizik-zahvoriti-na-salmoneloz
Разом з потеплінням, яке приходить до нас у травні, зростає захворюваність на гострі кишкові інфекції. За 5 місяців поточного року в Рівненській області у 1,6 раза зросла захворюваність на сальмонельоз. Практично половина всіх випадків захворювання (46%) припала на травень місяць. Ріст захворюваності відбувся за рахунок м. Рівне, де впродовж травня захворіло 26 осіб, з них 12 серед дітей. Захворюваність на сальмонельоз у м. Рівне є найвищою в області. Всього по області у поточному році захворіло 73 особи (6,3 вип. на 100 тис. нас.), з них 50 хворих на сальмонельоз (20,4) зареєстровані у м. Рівне.
Серед захворілих у м. Рівне 54% це діти, найчастіше хворіють діти у віці від 1 до 4 років (30,0% від всіх захворілих). У 94% випадках – сальмонельоз був викликаний сальмонелою ентерітідіс.
У минулому році в Рівненській області було зареєстровано чотири спалахи сальмонельозу. Постраждало 41 особа. Спалахи реєструвались у Зарічненському, Рівненському, Сарненському районах та м. Рівне.
Основними причинами високої захворюваності сальмонельозом та виникнення спалахів серед населення є вживання недоброякісних забруднених продуктів харчування, порушення технології приготування страв, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах без належного температурного режиму, недотримання правил особистої гігієни, низька культура виховання населення, що сприяє розповсюдженню кишкових інфекцій.
Декілька порад, щоб не захворіти на сальмонельоз: - м'ясо, птицю, яйця вживати в їжу тільки після термічної обробки; - качині і гусячі яйця використовувати тільки в тісто; - не годувати сирими курячими яйцями маленьких дітей та не вживати їх самим; - кашу або пюре, в які добавляють молоко чи жовтки, необхідно прокип'ятити; - для готових та сирих продуктів використовувати окремий посуд, дощечки для нарізування; - молоко перед вживанням кип'ятити, особливо яке придбане на ринках; - продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м'ясні салати, молочні продукти та ін.) зберігати в холодильниках при температурі не вище 8°С; - дотримуватись правил особистої гігієни, уважно стежити за гігієною маленьких дітей, мити руки; - для харчування дітей використовувати лише свіжоприготовлені страви; - не купувати на стихійних ринках або на приринкових територіях чи з рук приватних осіб, в антисанітарних умовах, недоброякісні м'ясні та молочні продукти, кондитерські вироби.
Рівненський обласний лабораторний центр
захворювання
небезпека
сальмонельоз
рівненські новини
новини рівненщини
новини рівного
рівне
Вибрано елементів :
Перетягніть файли сюди, щоб завантажити
або
Максимальний розмір файлу : 50 Мб
Вибрані елементи